Strona główna
Olobot - Zdrowie i informacje medyczne, którym możesz ufać

Podstawy planowania posiłków dla cukrzycy typu 2

Czy Twój pomysł na plan jedzenia oznacza po prostu, że masz zamiar jeść w pewnym momencie, gdy pojawi się głodny? To "co" i "ile" w lewo, aby zostać odkryte podczas otwierania drzwi lodówki lub usiąść przy stole? Takie podejście nie może być zatwierdzona jako wzór dla zdrowej konsumpcji żywności dla każdego-znacznie mniej osób chorych na cukrzycę lub tych, którzy są w grupie ryzyka tej choroby, to jest dokładny opis, jak wielu ludzi zbliżyć posiłki.

Ale im więcej dowiadujemy się na temat wpływu diety na zdrowie i długotrwałego dobrobytu, tym ważniejsze staje się, aby podejmować mądre, sumienny wyborów żywieniowych. Jeśli masz cukrzycę, to jest jeszcze bardziej istotne.

Planowanie posiłek zwykle zaczyna się wizytą do dietetyka. Twoje pierwsze spotkanie z dietetykiem będzie w dużej mierze poświęcony kompilacji Nutritional Assessment-swoją "historię diety." Ta analiza Twojego odżywiania i stylu życia zajmie około godziny. Może to być pomocne, jeśli wprowadzą do swojej pierwszej wizyty pamiętnik Lista wszystko jadłeś w ciągu trzech dni (najlepiej, dwa dni powszednie i jeden dzień weekendu), z przybliżonych porcje. Podczas tej sesji, można dyskutować i dietetyka, jakie rodzaje żywności można jeść, kiedy jeść, a kto robi zakupy i przygotowanie żywności w gospodarstwie domowym.

Wybierz plan posiłków

Jeśli chodzi o planowanie posiłków, nikt strategia odpowiada gustom każdej osoby lub stylu życia. A dwa systemy są zazwyczaj stosowane najczęściej: układ wymiany i liczenie węglowodanów. Ty i Twój dietetyk zdecydować, który system planowania działa najlepiej dla Ciebie.

System wymiany

Nowoczesny era planowania posiłek był zapoczątkował wraz z pojawieniem się na listach zamian za Planowanie posiłków w 1950 roku. Teraz te listy-znane w żywności zostały zaprojektowane wspólnie przez Europejskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiego Stowarzyszenia dietetycznych, a US Public Health Service w celu uczynienia bardziej spójne planowanie posiłek wśród specjalistów żywieniowych i bardziej dostępne dla pacjentów. Wykazy walut zostały zmienione wiele razy w ciągu roku, aby nadążyć z popularnych smaków.

Wiele osób z cukrzycą nadal znaleźć system wymiany przydatne narzędzie, zwłaszcza tych, którzy korzystają z szczegółowych informacji na temat treści i rozmiarów służąc żywności. Na podstawie codziennych cel kalorii i cukru we krwi goli, Twój dietetyk wyznaczy liczbę porcji z każdego z kilku grup żywności, które należy dołączyć do posiłków do swoich codziennych potrzeb kalorycznych.

Węglowodanów liczenia

Ten system planowania mąka jest mniej skomplikowany i bardziej dokładna niż w przypadku innych metod, ponieważ skupia się tylko na jeden z głównych składników odżywczych. Pozwala to również na większą elastyczność w celu włączenia żywności kombinacji takich jak zup i zapiekanek w diecie, ponieważ nie musisz się martwić o znalezienie konkretnego elementu żywności w wykazach wymiany.

Pierwszym krokiem w śledzenie węglowodanów jest ocena liczby kalorii, które trzeba podjąć w każdy dzień, z pomocą swojego dietetyka. Z tej liczby, ty i twój dietetyk określić, jaka część tej sumy energii powinno pochodzić z węglowodanów spożywczych.

Przykładowy przepis

Jak zacząć zwracać większą uwagę na dietę i planowanie posiłków, dowiesz się, że coś może dobrego smaku i nadal być dobre dla Ciebie. Oto przykład, aby dostać się na drodze do zdrowszego odżywiania:

Turcja bolognese z pieczoną papryką

Sprawia, że od 4 do 6 porcji (1 szklanka ugotowanego makaronu i ½ szklanki sosu na porcję)

1 funt makarony pełnoziarniste

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżeczki mielonego czosnku

½ szklanki pokrojonego w kostkę czerwonej cebuli

2 łyżeczki nasion kopru ziemia

2 łyżeczki suszonych szałwia, świeże lub ½ łyżki posiekanej szałwii

1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 funt mielone z piersi indyka

1 (25 uncji) sos pomidorowy słoik z warzyw (takich jak grzyby, papryka, itp.); wybrać sos bez dodanych środków słodzących

1 szklanka pokrojonego w kostkę palonej czerwonej papryki

Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Tymczasem, umieść oliwę w dużym rondlu. Podgrzej delikatnie na małym ogniu. Dodaj czosnek, czerwona cebula, nasiona kopru gruntowych, szałwia, i czarny pieprz. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie przezroczysta. Zwiększyć ciepło lekko i dodać zmielony indyk. Cały czas mieszając, aż mięso jest podzielone na małe kawałki i nie pozostaje w różowy kolor mięsa. Dodać sos pomidorowy i palonej czerwonej papryki i podgrzewać kolejne 5 minut, aż gorący. Zdjąć z ognia i służyć na makarony pełnoziarniste.

Informacja żywieniowa na porcję

Kalorie: 514
Tłuszczu ogółem: 13.1 g
Tłuszcze nasycone: 2,6 g
Tłuszcze trans 0 g
Cholesterol: 64,3 mg
Sód: 664 mg
Węglowodany: 69,3 g
Włókna: 9,4 g
Cukry: 8,5 g
Białko: 26.2 g
Węglowodanów wybory porcji: 4.6

 

 


Strona główna  >  Zdrowego trybu życia z cukrzycą  >  Podstawy planowania posiłków dla cukrzycy typu 2